adel dapat voucher dari parkson

actually aku ada banyak cite nak share ni. tapi sebab cuti panjang akan bermula minggu ni, ramai yang akan bo-layan blog kan. tp takpe, aku still cite sebab ni diary aku kan. kalau korang baca, thanks in advance! :D

masa tgh meeting last friday ada dapat call "bole cakap dgn cik RIHANA ADELIA?" hah? ye, tu anak saya. sape ni ye? kenapa? ada parcel untuk cik RIHANA ADELIA. ish, aku masuk contest ape ni? ceh, rajin sgt ke aku ber-contest ni? :p

rupanya adel dapat voucher dari parkson amounting RM70. banyak tu! complimentary dari etiqa takaful sebab amik insurance dengan diorg. lepas ke ampang tu, sepatutnya nak jumpa adik aku kat bukit jalil. tp nasib baik la ko pandai bawak diri. sorry tak dapat jumpa ko ye. so terus je ke alamanda to redeem those voucher.

surat untuk cik RIHANA ADELIA

a RM70 parkson's voucher from etiqa to adel

gigih gak nak tunjuk ni. kahhhhhhhh...

adel tak reti pilih, kakak nia tolong pilih kan eh! tangan kat sebelah tu dah rembat 1 tu. hat ni kan dah ade. ish nia ni..

 ke funland adalah wajib! amboi nia, extreme nye!

korang tau apa jadi time ni? botol air nia tumpah dalam handbag aku! habis lencun bag. mujur la camera dgn hp dalam poket atas. so selamat la. ni tgh keluar kan semua barang dalam bag.

kakak nia pilih dibo untuk adel sebab adel suka cilok bantal busuk kakak nia!

nia sekarang more interest in books and stationery. adel pun nak jugak. part mengepung each other tu yg tak tahan. jenuh!

 sebelum masuk tido, buku dgn barang mickey mouse masuk dlm bag minnie, buku dgn barang dora masuk dalam bag dora. disiplin ni berlangsung sekejapan saja. lepas tu, mama gak kena kutip.

note : auto published entry

kalau tak dapat free coupon, mmg takkan makan kat sini

ok, tajuk entry dah conclude everything. al-kisah, last saturday nye plan semua hancur lebur. patut ada 3 program, end up stuck kat satu program je. previous entry aku ada cakap kitorg ada full body check up kat gleneagles ampang.

kitorg baru je register untuk full body checkup which include 110 test dalam badan kita. so, haritu was actually more to introduction. part paling sebak bila dia cakap kak, abang, u have 2 beautiful kids, when they grow up, they don't want our money, they want you to be with them. happily. not sick. adoi, mmg sangat sebak time tu. there we go, agree to do the check up thing. prevention is better than cure. aku sayang anak aku. i wanna see them grow up infront of my eyes. tp kalau dah tertulis nyawa aku tak panjang, siapa bole menolaknya kan? aiseh, kelaut sudah ni...

ok, back to the topic, so upon our registration to do the checkup once a year for 10 years, we received few complimentary gift / voucher and so on. salah satu nya, habis sign all the agreement and make the payment of course, kitorg dapat 2 voucher lunch di DOME! mak oi, tak penah terfikir nak masuk DOME. bukan la tak mampu, tp there are other option that way way cheaper and affordable. berbelanja harus bijak ye tak? jangan kerana nama or mengikut org, kita pun ikut. so, had the opportunity to lunch there. best kah? ntah, gitu la weh. so, tatau bila akan pegi lagi. kalau boss mau belanja gamaknye. :D

DOME dalam hospital. kitorg dapat 1 lunch set. ada 4 pilihan. air 1.

nia cakap mam nak cake. ish, nampak pulak dia eh. maka beli la se-slice. se-slice cost RM15. makan sampai jilat pinggan ye anak- anak :p

sementara tunggu main dish sampai. mind you, we ate our lunch at 5pm!

nia mmg layan kek ni. adel kureng sikit mungkin sebab coklat dia tangkap sampai ke kepala.

our dishes. aku amik beef bolognese spagetthi (RM23.90), ice lemon tea (RM7.90), papa amik spicy cheese chicken pasta (RM23.90), cappuccino (RM tatau).

semua DOME siling dia camni ke eh?

so, will we come again? kalau ada org mau belanja why not! :D

note : baju nia, aunty jue yang bagi sempena birthday nia. baju adel, aunty aieza bagi, masa visit adel lepas lahir. thank you aunties!

11.30malam baru bukak blog

ok, aku tgh makan nasi ayam esso. antara favorite dinner. lewat makan? badan aku penat la harini. seharian busy di office. balik rumah melayan nia dgn adel. nia malam ni macam- macam pulak hal nye. datang bulan gamak nye. :p

mata dia dah ngantuk tapi gigih tahan mata. mintak mama macam- macam. kul 11 mau makan nasi dgn sup. dah bagi, nak lain pulak. lepas tu protes. takpe saba. walaupun dah sampai kepala gak td ketidaksabaran. aduhai...

esok pagi- pagi wan ajak keluar rumah. breakfast kat mcD. then hala ke ampang. kitorg laki bini ada full body check up. wan yang arrange kan. kearah gaya hidup yang sihat! kahhhhhh.. tak leh blah. ok serious. penting tau status kesihatan kita. maybe its time la. maklum la, ada anak kena jaga kan. takut weh nak check up sok. huhu.. rasa sihat tp tu la kan, who knows.

patut ke pajam ada kenduri aqiqah anak member, tp tak dpt la dah set appointment checkup tu. lepas ke ampang ke shah alam pulak ada birthday party. ok, nak habiskan nasi ayam ni then tido. sihat nye gaya hidup ko ye alya! nite and have a great weekend all!

ingat nak bebel sikit- sikit je, berperenggan jugak ye. layankan aje :)

jarang rumah aku setenang begini tau. huhuuhu.. but then, having them with us is the best thing / moment / time in our life kan?

note : ok, nia dah mintak roti balik. "mama nak roti. one only!" (sambil tangan tunjuk 1) ewah nia!

adel's first long step

tadi masa amik adel dgn nia kat nursery, mak angkat adel cakap "kak, adel dah boleh jalan. 2 - 3 meter gitu. kelakar tgk dia jalan depang depang tangan."

aku : eh yeke? korang dapat tgk dulu ye dari akak huhu... 

mummybear : ala kak, saya kan mak dia.

aku : yolah!

so dari balik tadi gigih la merekod adel punya video untuk kenangan. ye la, sok- sok leh tunjuk kat dia kan. nia punya ada. adel pun kena ada. so this is the best 17second that we were able to record. haru sungguh dgn watak tambahan sape lg kalau bukan kakak dia. so, spent your 17sec to watch this video :)

papa rekod masa adel nak pegi kat mama yang tengah bawak kakak nya pegi toilet nak pee. :)

kekasih gelapku

malam tadi, tgh melayan anak- anak, dapat text dari akak aku, wei tgk cinemax! maka ada sessi bergelut remote dan channel dgn nia. nia skang tgh gila spongebob. papa punya pasal. esok anak cakap macam spongebob, papa bertanggungjawab ye! tak bagus tul cite tu utk budak. dialog dia, ish, tak mesra budak. tu pasal papa suka ye!

mujur la dah habis spongebob, dpt la tgk cinemax. UUUUUU KEKASIH GELAP I U! korang kenal tak? masa sekolah selalu tgk tak cite ni? aku dulu mmg wajib tgk la cite ni. kat tv3. siap masa tu exam PMR pun bole tgk cite ni lagi. mak pun bising. cite ni untuk usia aku masa tu, agak keterlaluan la gak adegan2 dia. tp masa tu tak de perasaan pun lg. dok tgk DEAN CAIN yg hensem tu je! cair aku sekejap 2 jam tu. sengih- sengih depan tv. gila la. mcm budak2. tp seriously, mengimbau kenangan zaman sekolah dulu. minat actor / singer yg hensem2 je. korang pun gitu kan? :)

kat bawah ni poster- poster DEAN CAIN yang ada dalam simpanan aku. tah ada lagi ke tak ek? ada lagi kot.


balik perak sok nak cek dalam wardrobe. na, ada lagi ke? ke mak dah buang?

note : laki aku tak marah pun. dia minat rozita che wan aku ok je. kahhhhhhh kantoi!

note 2 : but seriously, dean cain jauh lebih hensem dari jejai. alah, jejai lagi? abis, cite deme tak habis- habis lagi. kahhhhhhh lagik!

note 3 : initial masa sekolah YaDc stands for Yang Arif Dean Cain. ala, ada kuiz agama kat tv3 masa sekolah dulu tajuk yang arif. host dia sekacak dean cain la masa tu.

note 4 : nayville pun dari cite superman. kampung clark kent dean cain smallville. :D

note 5 : ni la note terbanyak dalam banyak- banyak entry setakat ni!

note 6 : ok dah, jom sambung keje.

note 7 : last2! gmbr ehsan google.

cuti raya cina

next week cuti panjang. kalau cuti panjang sama dengan balik kampung. tapi kali ni kenduri back to back. restless la nanti. tu belum nak mengadap jem yang surely lagi dahsyat dari raya kita. well, tak leh nak buat apa. alah bisa tegal biasa... :)
  • 2/2/2011 (rabu) - malam balik perak
  • 3/2/2011 (khamis) - kenduri arwah atuk kat perak
  • 4/2/2011 (jumaat) - kakakku dirisik orang kat perak
  • 5/2/2011 (sabtu) - kenduri arwah mak mertua kat kedah
  • 6/2/2011 (ahad) - balik KL
mujur kerja kat selangor. kalau tak, 1/2/2011 mesti cuti gak sebab hari wilayah. mesti straight amik cuti kan? silalah berangan ye!

memborong drypers

semalam, masa lunch bersama officemate dan ex-officemate, diorg tunjuk kat paper, giant tgh jual drypers murah. from RM42.89 (harga kat giant) jadi RM30.89. sangat murah! terus text wan balik keje terus ke giant. sebelum tu amik nia dgn adel dulu.

nia kalau dapat masuk giant mmg tak mintak dukung. giant spacious. org pun tak ramai. so dia boleh lari sana sini. tau mana nak tuju. funland dia lah. alang- alang tu, dinner sekali kat foodcourt dia. first time makan situ. not bad nasi claypot dia. teringat- ingat la jugak. kalau datang lagi, bole order lagi.

masa kat food court tu jumpa blogger zue. sebenarnye tau nama dia dzazue. tp fikir blog dia nama tu, tgh fikir camne nak sebut. so sebut je la nama anak dia arissa. putih gebu mcm cina anak zue ni. so  it was nice meeting you. tak dapat sembang lama sebab busy kejar anak. hahaa.. next time terserempak, bole tegur- teguran kan? malam ni gi pasar tak? ehhehe....

misi pencarian drypers? sukses! sorg limit tu 3pack only. tp kitorg bayar asing- asing. unfortunately sixe XL dah habis. dapat 1 pack je. and sorry korang its a 1day offer only. ni setau aku la. kot la selagi stok tak habis, harini bole beli lagi. tp smlm ramai gak yg pulang dgn troli kosong. takpe, mesti ada promotion ni lagi. so kena alert eh!

 masuk giant terus pegi tempat pampers. banyak yg dah habis. yg tinggal pun size M je banyak. mujur adel still fit in M size.

model drypers size M! masa ni tgk size L dah takde. alamak!

malu bertanya sesat jalan ye. mujur la ada lagi stok. tapi masa nak pusing balik tukar to XL size, habis sudah.

masa kat kaunter, aku bayar 1 pampers, wan bayar 3 pampers

dinner kat foodcourt. sambil makna, sambil nia main. claypot dia best lah. adel pun layan!

oh, giant foodcourt takde babyseat eh? tak menarek! 

adel sama menanti untuk disuap.

nia tiada dalam gambar cause she was busy play around. bila dia nak, dia datang. sabojela...

note : gambar diambil menggunakan hp.

badan nye kecil, hajat nya besar

last sunday, brought the kids to the playground as papa has already promised nia. sekarang suda pandai tuntut janji woo... tak pe lah, tak de la janji nak bawak pegi tokyo ke apa. bawak gi playground, pegi mcDonald je pun.

bila sampai je, nia dah tau mana nak tuju, tapi tgk adel pun bole tahan jugak. kaki tegedik gedik, badan mcm telompat- lompat nak join. adel ni pun satu. apa kakak dia buat, situ dia nak tuju. sama je dua- dua. mcm tu la gelagat bila ada 2 anak kecik then gap tak jauh. bila tercuit sikit nangis! fenin!

muka teruja!

konon macam steady je ye tak?

papa monitor dari tepi

sekali tergelincir dari landasan. hehehe... sian nye adel. tp no worries. takde insiden nangis2. tak sakit pun. pampers tebal tampung :p

kakak nya pandai bawak diri. siap jumpa gang setaska lagi.

ajar adel main slide pulak..

last- last duduk atas dukung papa je la ye. tgk kakak main. cepat- cepat jalan ok adel! 

note : kat paper tunjuk DRYPERS is on sale kat GIANT. RM30 saja. grab now!

sibuk sikit

tak sempat nak update pulak. blur pun ye gak.

am in the midst of closing and audit. so banyak query. nyampah. biasalah auditor nye scope of work cari salah org. kahhhhhhh... ya ampun. maap ye!

banyak benda nak buat

balik rumah melepek macam org mengandung 9bulan!

jejai dgn cik fasha dah clash eh? jom gelak. selalu gitu la, canang bagai nak rak, ok tak nak jadi nara. 

jom sambung keje!

oh, btw nak bagitau nia has switch her school session from morning to afternoon.

ape kes? haish, macam- macam anak aku ni. last 3weeks was a little bit chaos for me. 

tu yang kena hadap principal tu. nanti aku story. 

kalau rasa nak story la ye.

dalam kepala jugak was thinking bout her. kenal dari mummy sofia. her bff. harap beliau dipermudahkan urusan ye. amin... be strong sis!

ok, back to work guys! salam....

hai! saya dah boleh cakap what's your name? rania ayicha! thank you teacher! lagi ape? tu je!

dek leka sangat layan badminton...

al-kisah, takde la leka sangat pun. dalam tgk- tgk final terbuka malaysia semalam, mata ni jenguk- jenguk jugak nia dgn adel. tapi tu la, sekejapan je bole terjadi. apakah? keep on reading! :)

semalam papa janji nak bawak nia pegi chitam! (read : playground) dalam masa sama ada game pulak kan. Datuk chong wei main. so, kitorg decide nak early dinner dulu. papa teringin makan nasi beriyani lagi. this time dok kat tempat yang ada aircond. takde org, tempat ni kitorg la punya. amik port baik punya senang nak tgk tv.

sementara tunggu baby seat. heran anak- anak aku kat mana ni? org pun takde.

game dah nak start. makanan tak sampai lagi. focus la kejap tgk tv nye nia dgn adel ni

mari bersantap. sebab nasi dia pedas, bawak siap bekal untuk adel. nia cam biasa nak roti canai.

yeah game dah start...

 dek leka sangat tgk badminton, tempat letak pencungkil gigi PECAH. hasil kerja tangan adel! time ni nia dah "aiyok, adel buat!" adoi, tak penah2 lagi pecah harta benda awam ni. ni la first time. lepas tu papa pulak pegan adel.

elok je duduk atas riba papa, cawan isi teh o panas dicapai nya dan PECAH lagi! dah la tak penah pecah kan harta awam, semalam terus pecah sampai 2 benda! aduhai... mujur la takde org.

so, masa nak bayar kat kaunter nak gelak gak bila wan repeat order "kak, nasi beriani ayam merah 2, teh o panas 1, teh o ais 1, tempat pencungkil gigi pecah 1, cawan teh o panas pecah 1.".... akak tu dah tercengang, terus stop tekan calculator. camne nak kira ni? kahhhhhh.... tgk muka comel adel bila kitorg tunjuk adel yg pecahkan, terus dia cakap tak yah bayar. ish2...

moral of the story : sape pegang adel, sila kepung tangan nya. sebab tangan dia tangkas! bab tepis2 ni mmg adel terror. 

moral of the story 2 : anak no. 1, tv no. 2! :D

innocent guilty!

potty training versi nia : day 2

al-kisah, harini kitorg memerapkan diri dirumah kerana misi PTD-2 (potty training day 2). cam biasa, nia bangun pukul 7pagi, bila pampers dah basah mesti nak mandi. dalam kul 8 tu dah tak berpampers. serentak itu jugak, mulut aku ni tak berenti tanya "nia nak pee tak?" sampai papa mahupun nia tak larat nak dgr.

naik kejung jugak mulut ni sebab kejap2 kang tanya. 1st pee, ada terkucil. seluar pun diganti misi diteruskan. start dari 2nd pee dan seterusnya nia dah bole control pee dia. sampai toilet baru pee.

lepas mandi petang tadi, nia bukak seluar sendiri sambil cakap "mama, nak pee" then lari- lari ke toilet. cuma tgh hari td, ade masalah bila dia tak nak biyak kat toilet bowl. maka, kena pakai kan pampers utk dia biyak. kalau tak, dia tahan je.

so, besok (ahad) baru nak beli potty training seat itu. baru nak beli ye. kalau tak rasa mcm tak nampak keperluan dia. bole je pakai toilet bowl kat bilik air tu. tp mcm susah pulak. ni nak tido, aku pakai kan pampers. untuk rekod hari ini hanya 2 keping pampers.

ni gambar masa PTD-1. preparation nye kemain lagi. baca info- info kalau nak potty training anak, sila gulung carpet, tikar senang aktiviti mop2 nanti. tapi bila tgk nia boleh control dah, carpet telah dibentangkan semula.

lagi tips yang aku dpt, pakai kan nia dgn seluar panjang, so bila dia ter-pee, pee tu basah kat seluar je instead of menjejer atas lantai. it works!

kat mana nia ada, kat situ ada changing mat. maka keluar la semua changing mat yang ada buat alas. senang nak lap jugak nanti.

tapi, alhamdulillah, prosess potty training ni, tak lah sesusah yang dibayangkan. dulu selalu fikir, malasnya nak start, kang nak mengelap tu yang payah. tambah pulak pee kategori najis kan. tapi dalam 2 hari training ni, aku tak lah sampai nak kena mengelap bagai. ok je sebenarnye. :)

testing on something

1st photo captured. oh t-shirt adel pakai ni from aunty jiey with love. pandai- pandai je aku. :p

nia tgh tgk hi-5

dua- dua baru lepas mandi. harini PTD-2! mama ralit belek gadget baru, si anak makan sikat je. :p

akhirnya tertido si anak. ish, tak de la aku kejam sangat. adel dah settle breakfast. mana la nak dapat sebiji lagi bantal macam tu eh. ni la bantal yang paling sedap dipeluk oleh anak- anak aku.

note : my 1st impression, not bad at all.

note2 : makin bekulat DSLR dalam bag nya. sape mau beli? kahhhhhhhhh...

note3 : i'm getting used to touchscreen. oh, bukan iphone ye :)

misi cuti thaipusam!

selamat tengah hari. rumah dah kemas? lunch dah masak? baju dah sidai? anak- anak dah makan? harini hari penting sebab hari ni aku dah mulakan misi PTD-1. a.k.a potty train day-1. setakat jam 12.30 tgh hari ni, belum keluar lagi mop atau kain basah untuk mengelap.

tapi, mulut mama ni takde aya lain. mesti tanya "nia nak pee tak?" kalau dia diam means dia takmo la tu. kalau dia cakap "nak pee" lari- lari la dia terkedek- kedek ke toilet. terkucil masa untuk 1st two pee. seluar basah sebelum sampai ke toilet.

ni dah seluar ke-3. belum berganti lagi. everytime masuk toilet, nia berjaya pee. ada jugak 2 kali tadi, dia cakap "tade pee pun". tak pe lah, asalkan tak menceceh. so, caiyok2 untuk nia ok!

note : entry bergambar, selepas ini ye!

nasi beriyani gam johor di seri kembangan

esok cuti kan? apa program? kalau rasa nak makan kat luar, to warga Seri Kembangan, bole la ke nasi beriyani gam johor. dah ada cawangan kat seri kembangan. last weekend kitorg early dinner kat sana. dah lama aim nak gi makan sana, tapi asyik takde kelapangan. so last weekend berkesempatan.

menarik jugak sebab bukan ada nasi beriyani je macam kat bangi dgn putrajaya tu. ada lain- lain menu macam kat restoran lain. then ada seafood untuk dipilih. ada satay, nasi ambeng, ade western food jugak. lokasi? belakang shoplot domino pizza.

tempat makan dia pun selesa dan bersih kalau nak bawak budak- budak. kitorg dok luar. merasa angin sepoi2 bahasa..

dibuka 24jam ye.

sementara menunggu makanan sampai. nampak ada house for sale, saja call tanya harga. RM600k weh! double storey je pun. ridiculous la harga rumah sekarang. mmg untung kalau beli rumah dan emas sekarang ni. sebab harga akan melambung naik.

nasi beriyani dengan ayam goreng berempah untuk aku. tak mintak ayam pedas sebab nak bagi budak makan. RM10.80

nasi beriyani ayam masak merah papa punyo! (cakap versi nia) RM10.80

lupa nak cakap ada kaunter untuk roti canai jugak. sebab nasi beriyani ni nia cakap pedas, order roti kosong bagi budak2 makan.

licin pinggan. rasanya? macam tu la kan. ok je.

ada seafood fresh dari pasar borng selangor depan ni agaknye. pandai2 je aku. kahhhhhhh... ok la, bole pilih2. nanti kalau family aku datang, nak try makan kat sini lak.

note : selamat bercuti kepada negeri yang bercuti esok!

note2 : tadi kena panggil dgn principal school nia...panjang dicussion nya. kenapa? kalau aku rasa nak share, aku share la ye! :)
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in