frust nye lah...

sejak kebelakangan ni banyak benda yang 'tak jadi' dalam kehidupan. banyak benda yang tak jadi yang membuatkan rasa miserable.
  • desktop office aku kaput. kena reformat. lepas tu kena bawak dgn orang IT. 
  • pakai laptop sendiri, lepas tu laptop sendiri pulak asyiklah hang nye. asoi sakit nye lah jiwa. camne nak buat keje 
  • nasib ada back up laptop office, pakai lah. tapi nye email office dok kat hp. payah lah jugak. sebab susah nak reply.
  • closing kena awal sebab cuti panjang. banyak benda kena buat. sakit hati.
  • lepas tu dapat tau barang yang aku order dari US, YL punya sangkut kat kastam. kena bagi proof ape benda tah sebab beli barang kosmetik. sakit nye jiwa. ingat nak pakai masa balik kampung. tak dapat lah nye. drag lagi
  • lepas tu benda yang paling frust baju kenduri kahwin adik aku sampai ke sudah tak siap2 lagi. sampai malam ni tengah aku menaip entry ni masih lagi tak siap. baru siap 1 set. lepas tu dia jahit ngam2 je size nye which aku rasa sempat pakai sekali aje. semua serba tak kena. sakit nye lah jiwa. 
  • hari selasa sebelum nak cuti tu adalah 1 benda ni kena reject lepas tu kena redo balik. adoi sakit nye jiwa.
  • baru ni balik kampung kete kitorg pulak kena langgar. again!
siapa kata hidup aku bahagia je rupa? a lot things do happened to me. bad things lagi.

begitulah kehidupan.

now i need my abundance essential oils..

 bulan baru, semoga semua dipermudahkan...


Salam Ramadhan

Salam 12 Ramadhan korang. alhamdulillah kita dah selesai puasa hari ke 12. segar sikit malam ni nak online. bill letrik baru jumpa. tak bayar 2 bulan. kang sedar2 udah gelap rumah. sementelah on laptop ni, sementelah katanya! jenguk la sini kejap. bulan puasa kali ni best sikit sebab jatuh pada hari cuti penggal sekolah. = heaven!

elok pulak puasa start hari sabtu. sebelum tu niadel dah ikut cuyan dgn cik ina dia balik perak. kebetulan adik aku 2 orang nak balik sambut ramadhan kat rumah. so aku mintak diorg drop by amik niadel. khamis malas dah pos diorang ke sana. jumaat sudah declare cuti sendiri. tapi sebab deme exam semua dah settle, result semua pun dah dapat, halal aje lah. cuma homework confirm melambak. bialah. pandai2 lah korang. diorg yang gelepo nak balik kampung sangat. hahaha

drop niadel kat R&R Serdang. lepas minum kejap sebelum diorang meneruskan perjalanan ke perak. masa ni dah almost 11pm kot. risau lah jugak. tapi diorang tukar2 driver so ok lah kat situ. tudung pink tu bakal jadi ahli keluarga kitorg tu. bakal adik ipar aku, ada nama nya. inshaAllah kenduri bulan 9 ni. kat belah perak bulan 10. hat bongsu jalan dulu. berbendul bendul langkah. jodoh jumpa awal.

so kitorang bertiga lah kat rumah. heaven wei! hahahah... kaedah handle anak sorang aje. tak ke bahagia. kadang buat macam ni ada bagus nye jugak. opah atuk happy sebab cucu2 ada kat rumah. dalam masa sama mama papa dapat 'me time' sekejap. ikut kan diorg nak stay straight 2 minggu. tapi dapat seminggu aje sebab seminggu lagi ni opah ada hal keje so minggu ni diorang dah kembali.

alhamdulillah penuh lagi puasa niadel. cumanya naik sekolah ni risau kan si adel. dia tak leh nampak orang makan depan dia, dia jadi lembik tiba2. dia akan makan punya lah. so dia balik kampung semua orang puasa dia boleh la puasa. ni duduk dengan kitorg puasa lah lagi. minggu depan dah masuk sekolah tgk lah lagu mana na.

sehari sebelum masuk ramadhan aku pegi meraikan perut. hahaha... lunch dgn kawan aku kat the redlobster kat intermark

lunch dgn 2 orang ni ha. team keje key ell katanya. tengkiu anis for the treat. lepas raya aku punya turn pulak.

kat kampung diorg ni sorga. macam2 deme beli hasil ketukan paklang maklang opah atuk cik ina semua. hangin je papa diorang

buka puasa sahur pun mewah. mama papa hidup macam orang bujang aje. heaven jugak. heheh

dia pun heaven gak la gak. sebab kitorg budak 2org tu takde kitorg berbuka kat luar kerap gak, bawak dia merambu syok betul dia. aku pulak takde terkejar nak pegi 2 section kalau masuk toy shop. selalu niadel pegi kat belah girl2, rafa ke belah lelaki la kan. lepas tu semua panggil mama mama mama mama. nak tunjuk 1 kedai.

aku buat keje gila di bulan Ramadhan yang mulia ni. tiba2 aku ada kekuatan nak preloved harta aku. tak pernah dibuat preloved2 barang sendiri ni. most of the time bagi aje kalau tak pakai. tapi ini duck, dan sebab tau ada duck versi raya nak keluar harga pulak mahal nak mampus, dan zaman2 gawat ni makanya aku kena let go apa itik yang aku ada. 

kurang senang buat benda2 gini. bila publish habis lah kena bahan kan, mcm banyak duit pakai duck. menyampah pun ada. tapi ko dah post, people can talk kan. aku bukan sejenis menunjuk harta. beli kete tunjuk, beli rumah canang. sejenis bukan begitu. tapi kali ni, lantak lah. and guess what? 15 duck aku sold out. muahaha... gile kan. aku ingat aku je gile, ramai orang lagi gile. and i manage to buy my #thealhambraduck yeay!

kitorang gather semula 5 beranak lepas seminggu niadel duduk kat kampung. gathering family ayah aku. aktiviti tahunan iftar dan terawikh dgn semua ahli keluarga.

so minggu ni punya rutin niadel setakat dari isnin haritu ikut aku dok office. esok kena post duduk kat mamakids. sekolah agama diorang kalau budak transit kurang dari 5 diorang tak bukak. kalau duduk mamakids kalu, si adel tu kang terguguat. teacher diorang kang confirm kesian. lebur puasa. sayang lah kan, awak bukan tak boleh puasa. boleh puasa. cuma mudah tergoda. nervous nak sekolah selasa ni ganer. ni gambar semalam, amik rafa. 

ok dah. nak tgk pazurah and patah. jumpa lagi!

recharge energy = balik kampung

baru settle semua keje. sampai tadi terus settlekan anak2 lepas tu iron baju sekolah. bab dobi settle. 1 bag balenciaga ikea aku bawak balik settle dah bab baju semua. iron pun settle. itu adalah burden seorang suri rumah bila tiba bab baju tu. lepas tu kerah niadel siap kan homework. adel dia ada masalah kalau dia ada homework dia tak ingat. bila cakap je tak tau tak ingat. dia style bila nak buat baru nak tgk buku satu- satu. kalau kata ada homework yang tak tau buat, kalau esok nak sekolah baru lah dia menggagau. dia punya masalah lagi dia tak tau ability dia. dia claim dia tak tau cakap cina which memang dia tak cakap langsung. tapi bila in writing dia boleh. dia kata dia tak pandai baca tapi sebenarnye dia boleh buat. so i is stress nak menghandle anak sorang ni.

so cuti 3 hari ni kemana korang? kitorg balik perak. gitulah kalau ada cuti panjang sikit. kalau time balik kampung tu kita balik lah. cuma kali ni happening lagi sebab semua ada. alhamdulillah mak ayah sihat nak melayan anak menantu cucu2nya. daput cikgu rokiah beroperasi almost 24/7. sorang nak makan ini sorang nak makan itu. tah bila lah nak pandai masak macam mak nye. doa banyak2 semoga sihat tubuh badan mak ayah aku... amin ya rabbal alamin...

so balik kampung ni walaupun badan penat tapi bila kau tgk semua famili member kau ada dengan kau umpama ko punya tenaga tu dah di charge kepada aura- aura positif. since semua ada kita pun discuss untuk wedding asyran yang akan berlangsung bulan 9 dgn 10 ni. tema baju nye, katering nye, pelamin nye, kemah nye, door gift nye. dan macam2 arrangement lagi.

pegi melawat opah dgn atuk sedara. orang tua ni kalau kita tgk diorang, suka diorang sebenarnye kan.  moga sihat2 semua nya hendak nye.. amin...

 
Packing is the most hate feeling bila balik kampung. Haahaha.. confession jujur.. dan sejenis pe'el tak pernah lah packing sehari sebelum hari balik kampung. Sentiasa last minute nye..

 
Balik kampung kali ni bawak raket bawak bola. Wan siap suruh bawak kasut jogging ajak pegi jogging. Idak le.. weekend ni kita start ye bang. Zanji! Zanji tau bukan janji. Muahaahah..


Complete cucu2 opah atuk balik kali ni. Siap ada extra cucu. Adam. Cucu opah yong. Ni buat bbq sabtu malam. Gambar bbq nye nan hado!

 
Macam- macam menu opah masak. Laksa, nasi lemak, bubur jagung, cekodok, macam2 lauk... 

 
Pegi visit opah dgn atuk we.. 

 
Hari ahad, niadel dgn aufa ikut paklang ainal dgn cuyan pegi wedding lepas tu pegi merambu kat aeon mana tah. Siap pegi tgk wayang lagi..

 
Dari pagi sampai ke malam budak2 ni pegi merambu..

 
Bekal pagi tadi pun cekodong goren opah dah siap bancuh kan. Mama nye cekodok tak sedap. Opah nye yg sedap. Ye lah!

Sharing Session Young Living Essential Oils - Special Needs Children

kejadian bulan april 2016, first time menyaksikan sharing session yang bertajuk anak- anak istimewa. anak2 yang ada isu. autisme, GDD, ADHD, ASD, dan banyak lagi isu. which as an independent distributor kita tak boleh stop kan pengetahuan kita dari belajar tentang apa lagi Young Living Essential Oils boleh buat.

taking this opportunity sebab ada jiey, of course top leader dan ada sekali munirah partner sifu jiey jugak 1 of the top leader kat Young Living Malaysia yang kini both of them dah berada di rank diamond ni, so aku tak lepaskan peluang lah untuk join sharing session ni. and aku bawak wan sekali ajak dengar.

 
sharing session yang berlangsung di pusat terapi one of our team member

 
minyak pati dari young living. bagaimana ia dihasilkan

 
bagaimana essential oils bertindak

 
sebahagian daripada parents yang memilik anak2 istimewa

 
sharing yang diberikan oleh sifu munirah. sharing her experience on her autism boy. macam mana anak dia sebelum menggunakan essential oils. being tantrum tak kira masa. bagaimana anak dia selepas menggunakan essential oils. tetapi menggunakan dengan cara yang salah kerana tak de support group. bila dah join support group dan menggunakan dengan cara yang betul menggunakan 4 oils wajib untuk anak- anak special needs ni then only she can see the result from zero to hero. kagums! sebab nya menggunakan YL product ni its like a journey. kita mulakan, kita gunakan, kita tgk result dia. of course pergi ke tetap bagi anak- anak ini dalah wajib!

so adalah penting untuk korang yang dah membeli tau macam mana menggunakan EO ni secara betul. sayang beli mahal- mahal tapi tak berkesan kan. so please get a proper guide ok.

 
khusyuk mendengar kisah sifus menceritakan pengalaman sendiri. kagums! dengan laki aku ternganga.

 
Q&A session

so at anytime kalau korang rasa nak panggil tema kitorang untuk buat sharing session kat tempat korang please do so. siapa yang nak buat 1 to 1 punya consultation pun boleh. just buzz aje ok. InshaAllah kita boleh guide korang all the way.

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia

Alyyani


YLEO yang dibawa ketika bercuti - DIGIZE, PAN AWAY, THIEVES SPRAY

kesinambungan daripada entry sebelum ni, apa EO yang aku bawak time pergi bercuti? basically aku akan bawak oil bag yang boleh letak 16 EO. kalau boleh nak bawak yang boleh letak 24 botol. kalau mampu nak hangkut aroma bag. so masa bercuti haritu EO ni yang aku gunakan sepanjang percutian. sepanjang katanya. padahal dua hari 1 malam aje. ke 3 hari 2 malam? ntah. kelupaan.

 DIGIZE
ini memang jatuh hukum wajib lah kena bawak. sebab nye kalau pergi berjalan ni mesti akan makan macam- macam. takut perut kita pun jadi macam- macam. bila perut rasa sebu, bloated, masuk angin, gastric, cirit birit atau apa2 sahaja berkaitan dengan usus. digize adalah penyelamat. aku pakai ni sebab makan masuk macam- macam. tekan sikit kat pusat and then apply anti clockwise. kalau cirit birit, apply clockwise. dia membantu untuk regulate balik bowel movement. best EO ni dia bersifat regulate contoh nya bila sembelit boleh pakai, bila cirit birit pun boleh pakai. dia kurang kan apa yang terlebih, dia lebih kan apa yang kurang. that is how EO works. EO knows how to read your body. gitu. Digize ni jugak boleh bantu untuk kill parasite, candida dalam badan. so bila kita pakai kan, boost up antibodi lepas tu kan boleh bantu untuk kurus rus rus.. 

 
THIEVES SPRAY
ini kalau tak bawak adalah menempah penyakit. hahahah... at anywhere, at anytime, kalau pegi kat tempat public thieves spray adalah wajibulghunnah. pegi toilet, spray dulu kat tempat duduk dia. even nak basuh tangan, spray dulu kat kepala paip dia. kalau kata kat bilik hotel, spray aje dekat area carpet, katil dan kawasan- kawasan yang anak2 akan main. kita tak boleh nampak kuman kan? so cegah sebelum parah. spray spray spray aje. beside that, thieves spray ni boleh membantu untuk remove stain. contoh anak conteng meja pakai pen ke, boleh spray and wipe. kalau kat board tu pakai permanent marker ke, spray aje. so ideal for travelling.

 
PAN AWAY
Ini kejadian tak boleh lupa. bila aku selalu salah tidur, aku akan selalu salah urat. so masa hari kejadian pegi KSL tu aku nye bahu sakit. nama nak dukung rafa tu memang tak boleh lah. apa yang aku buat, amik pan away kat dalam EO bag dan letak kat tepi handbag. lepas tu aku apply kerap- kerap. setiap 15 minit. pakai 1-2 drops aje. aku apply untuk 24jam sehari kot. macam rasa salah urat  gitu. rasa denyut2. lepas tu alhamdulillah settled! pan away ni memang dah banyak kali amazed aku. penah pakai masa migraine teruk. apply apply apply within 3 hours aku back on track. so no wonder lah pan away ni ada dalah everyday oils set (set yang ada 10 oil tu)

dalam gambar batch ni, hanya ada these 3 eos sebagai penyelamat masa bercuti kali ni. time to time aku share lagi.

apa2, tanya aje ok!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia

Alyyani

KSL Hotel & Resort - JB / A'Famosa Outlet Melaka

aku ada masalah. masalah aku, gambar dok dalam hp, lepas tu bila aku plan nak transfer, sebahagian besar gambar dalam hp tu tak appear kat laptop / pc. so aku dah jadi sakit hati. and my icloud also semms not working. gambar dalam hp ada 63k, tapi yang detect by icloud ada 8k aje. jadi berusaha aku nak update blog kat hp ni sebab aku nak delete gambar2 kat hp ni. last update peristiwa year end 2015 kan. next occasion ialah coti2 ke JB. JB lagi? ajer! kali ni pegi KSL Hotel & Resort pulak. ni suggested by my kakak, aieza. pegi sana. last minute booking macam biasa sebab cuti sekolah nak habis dan tidak dimanfaatkan langsung. booking masa dating dgn kakak2 aku kat shogun lepas tu tanya nak gi mana, deme suggest ke KSL maka nya ke KSL kita malam tu. i think.

 
check in time.. sampai lewat malam..

 
so rania ayesha. buat kumon! hahahah...

 
lepas tu pagi, pegi breakfast..

 
ha.. ini yang dikatakan itu... ternganga ha menunggu..

 
dinosaur theme park...

 
dinosaur dimana- mana...

 
main lah kau rafa turun naik turun naik turun naik turun naik...

 
Maskot dinosaur bergerak pun ada...

 
lepas tu kita gi lunch kat attached shopping mall kat situ...

 
deme tak leh nampa kedai buku. royan...

 
tengah musim zootopia. so buku zootopia..

 
mengepaw kereta dimana- mana adalah wajibulghunnah bagi budak ni. lepas tu found out kat kl lagi murah. deng!!!

 
check out, lepas tu kita pegi A'Famosa Outlet Park kat Melaka. 

KSL Hotel & Resort ni antara famous hotel yang nak bawak anak2 pergi berlibur. 

pegi lah kalian. harga pun affordable. attached pulak with shopping mall so tak kalut nak gi makan mana semua. 


HFMD dan Young Living Essential Oils

Sebelum tu nak bagitau, semua cerita pasal penggunaan produk Young Living Essential Oils dalam ni adalah berdasarkan pengalaman sendiri. Andai kata ada EO lain yang even aku tak pernah pakai sekali pun, adalah berdasarkan pengalaman support group team sendiri. No google2, no pinterest2. Yes boleh buat bahan rujukan, as EO works differently secara individu, tapi apa nak di tekankan kita cerita bila kita dah guna sendiri. Baru boleh gebang. Tidak lah hanya untuk berniaga semata. Sebelum decided to be independent distributor pun aku sendiri dah guna sendiri for almost 2 years. Lambat kan buat decision kalau tak, pioneer tu. takpe, rezeki ada dimana-mana.

So sekian mukaddimah, nak share pasal rafa yang kena HFMD (hand, foot and mouth disease) last year and aku managing his HFMD dengan menggunakan YLEO ni. Of course le kan. 

Can't recall camne boleh berjangkit, aku rasa kawan sekolah kot. Start sorang kena lepas tu hantar jugak ke sekolah, rafa lah yang dapat. Huuu sedih! 

 
Tengok macam takde apa kan? Yang paling sedih dia naik banyak kat dalam mulut. Paling stress lah jugak. Sebab nya bila blisters naik kat dalam mulut tu, dia tak mau nak makan / minum. Ini yang ramai kena warded. Hati sudah susah. So first thing yang wajib di buat adalah bawak pegi klinik dan buat pengesahan daripada doktor. Bila doctor dah sahkan ok, kita cari EO untuk supportz

So apa aku buat kalau ulcers dalam mulut tu kan, Myrrh & Frankincense aku apply dalam area mulut. Kerap kerap kerap. Rasa frankincense tu bearable lagi, tapi myrrh tu ampun nak, mak terpaksa. Sehari dia kena tu, then next day dah boleh minum susu. Just imagine masa kena tu, apmost 24hours tak nak minum susu. Minum sekejap- sekejap tapi tak habis pun sebotol tu. kesian..

 
Since mamanya ni susah nak cuti, aku bawak dia ke office. Yang tua2 kat office InshaAllah takkan mudah berjangkit. Ini merengek ajelah. rumah ke office hampir 2 jam perjalanan. Tau dia lapar, tapi tak lalu nak makan / minum. Vitagen tu minum sikit2. 

 
Worry not! Sekarang kalau kes2, throw tantrum ke, stress ke, menangis ke kita boleh atasi dengan EO yeah! So calit2 aje lavender kat baju dia, calit kat aircond sekali, kereta bau lavender.

 
Wallah! Tenang terus. Magic kan? Hahahaah ok kadang it may not work there and then, kadang jugak ada yang tak serasi pun dengan menggunakan lavender. Kita ada banyak selection oils for calming kot. Kita ada peace and calming, kita ada stress away, kita ada orange. Parenting nowadays a lot easier kan? Heheheh.. 

Lavender juga boleh pakai di tempat yang naik kat kaki tgn jugak nak bagi cepat kering. Jugak di dalam mulut utk ulcers. Aku sapu lavender jugak kat dalam mulut dia. 

 
Tidak lah boleh kau nak buat kerja sangat pun. Hahahaha.. takpe, at least dtg office and anak depan mata. Mari kapok anak. Selain dari itu, these are the EOs yang aku guna untuk rafa. 

Purification / thieves - diffuse untuk bunuh virus di udara / kawasan sekitar
Thieves - di tapak kaki / spine (dilute) setiap 15 minit.

 
Siap on aromalux diffuser kat rumah sebab tak nak kakak2 dia berjangkit. Alhamdulillah kakak2 dia tak terkena virus HFMD nih. Tapi pakai aromalix diffuser ni within 3 days sebotol thieves EO kau habis! Hahaha.. takpe, janji anak- anak sihat. 

Purification - untuk yang ada blister dia kaki dan tangan untuk bagi cepat kering. As for rafa nye kes takde kat kaki dan tgn. Hanya dalam mulut sahaja.

 
Thieves spray - mana tempat rafa duduk aku spray kan. Works as dettol gitu tp lebih selamat gitu. Bau pun sedap. Spray2 kat baju anak2 pun aku spray

Thieves hand purifier - works as sanitizer. Sentiasa bersihkan tangan bila menjaga anak tgh sakit HFMD ni. Especially lepas sapu dalam mulut tu. Basuh tgn and sanitize dgn 2 senjata ni.

 
The first 2 days mmg struggle. Crancky semua. Aku apply banyak2 eo

 
On the third day alhamdulillah dah mau makan minum semua dan kembali normal. Alhamdulillah managing HFMD with Essential Oils ni sangat2 memudahkan. 

HFMD dah merasa, yang paling ditakuti chicken pox pun dah merasa! Huuuuuu lagi hari sebab mmg wajib kuarantin. Nanti aku share lagi eh. Stay tuned!

#OilRangers
#kakakoilers
#younglivingessentialoils
#younglivingmalaysia
.
Alyyani
 

Copyright © Mrs. Simplicity | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in